Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό πολέμου στη Μεσόγειο!

Με στόχο την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου ο Ταγίπ Ερντογάν "σκοπεύει" το Ισραήλ θέτοντας ως αιχμή το Παλαιστινιακό. Οι Τούρκοι "καλοβλέπουν" και τις πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου της ανατολικής Μεσογείου.


Όπως δήλωσε  o διεθνολόγος Αλέξανδρος Κούτσης, επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου "στην ουσία η Τουρκία ξεκαθαρίζει σε Ισραήλ και Αμερική πως έχει και εκείνη συμφέροντα στην περιοχή και μπλοφάρει απειλώντας με πόλεμο".

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ
"Μετά την πτώση της σοβιετικής ένωσης η Τουρκία δεν έχει καμία απειλή, δε νοιώθει πως απειλείται από κανένα κράτος της περιοχής. Η Ρωσία είναι μακριά διότι παρεμβάλονται Αρμενία και Γεωργία, επομένως μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν έχει ανάγκη από συμμαχίες της Δύσης. Αυτό φάνηκε και το 2003 όταν οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία τη μετάβαση στρατού στο βόρειο Ιρακ στον πόλεμο κατά του Ιρακ και τη Τουρκία αρνήθηκε. Αυτό μόνο του έδωσε το σύνθημα πια πως η Τουρκία ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Ποιο ειναι το πρόβλημα της Τουρκίας;
Ότι στο χώρο της Μέσης Ανατολής, η Αίγυπτος που έπαιζε ηγεμονικό ρόλο στα αραβικά κράτη επειδή συνεργαζόταν με την Αμερική και στον πόλεμο του Ιρακ και στον αποκλεισμό της Γάζας και στον πόλεμο του Λιβάνουν δεν αντέδρασε και στις επιθέσεις εναντίον της Γάζας το 2009 δεν αντέδρασε, δημιούργησε ένα κενό ηγεσίας στον αραβικό κόσμο. Αυτό το κενό ήθελε να το συμπληρώσει το Ιραν. Και η Τουρκία αποφάσισε ότι η Μέση Ανατολή την οποία θεωρεί αυλή της, θα πρέπει να την έχει υπό τον έλεγχό της ή τουλάχιστον να έχει έναν ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινήθηκε η εξωτερικη πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια.
Το πρόβλημα το μεγάλο για την Τουρκία ήταν το Ισραηλ το οποίο υπό την κυβέρνηση Νετανιάχου ακολουθούσε μια σκληρή πολιτική στο Παλαιστινιακό και έκανε την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας δύσκολη. Αν θυμόσαστε η Τουρκία προσπάθησε να μεσολαβήσει μεταξύ Συρίας και Ισραήλ να λύσει το μέτωπο αυτό αλλά τελικά η υπόθεση αυτή ναυάγησε για διάφορους λόγους. Προσπάθησε επίσης να λύσει το πρόβλημα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και εκεί ακόμη η υπόθεση ναυάγησε.
Μέσα στα πλαίσια αυτά έρχεται η επίθεση εναντίον της Γάζας. Τι είχε συμβεί; Πριν γίνει η επίθεση εναντίον της Γάζας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, το Ισραήλ έκανε ασκήσεις αεροπορικές στην Τουρκία, οι οποίες ουσιαστικά ήταν προετοιμασία για την επίθεση στη Γάζα. Όταν τελικά έγινε ή επίθεση, "ο Τούρκος έγινε Τούρκος". Δηλαδή ο Ερντογάν θεωρούσε απαράδεκτο το να κάνεις ασκήσει και να προετοιμαστείς σε τουρκικό έδαφος για να προχωρήσεις στην επίθεση της Γάζας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: