Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

P. Krugman: Σινιάλο για bank run η απόφαση για την Κύπρο

Kατεβάστε το BLOG μας " THE GREEKS " στο κινητό σας από εδώ: http://www.appsgeyser.com/getwidget/THE%20GREEKS


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν ουσιαστικά τους πολίτες να προχωρήσουν σε μαζικές αναλήψεις σχολιάζει στο blog του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman. Στο άρθρο του ο Krugman παραδέχεται πως δεν μπόρεσε να προβλέψει τις αποφάσεις του Eurogroup καθώς είχε στραμμένη την προσοχή του στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία .

Όπως επισημαίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος η Κύπρος θεωρείται φορολογικός παράδεισος, ειδικά για τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων επιχειρηματιών. Αυτό σημαίνει πως η χώρα έχει έναν υπερβολικά μεγάλο τραπεζικό κλάδο, όπως η Ισλανδία, και πως μία διάσωση χωρίς κούρεμα θα ήταν διάσωση όχι μόνο της Κύπρου αλλά και Ρώσων αμφιβόλου ακεραιότητας και ηθικής.

«Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο είναι ότι το κούρεμα δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ξένες καταθέσεις.  Το κούρεμα των μικρών εγχώριων καταθέσεων είναι λίγο μικρότερο, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό. Είναι σαν οι Ευρωπαίοι κρατούν μια φωτεινή πινακίδα, που να γράφει στα ελληνικά και στα ιταλικά, "είναι καιρός να τρέξετε στις τράπεζες σας".

Η αυριανή ημέρα και οι αμέσως επόμενες θα πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρουσες, καταλήγει στο σχόλιό του ο Krugman.

Δεν υπάρχουν σχόλια: