Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Πρέσινγκ μέχρι τελικής πτώσεως

Η «μέγκενη των Βρυξελλών» αναμένεται να σφίξει κι άλλο γύρω από την κυβέρνηση έως τα μέσα Μαρτίου. Το πρέσινγκ δεν αφορά την αυστηρή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως επισήμως δηλώνεται, αλλά την ανακοίνωση πρόσθετων ρυθμίσεων για τις οποίες ετοιμάζεται ήδη η κυβέρνηση και θα τις προχωρήσει, όπως λένε οι πληροφορίες, στις αρχές Μαρτίου.


Το δίλημμα δεν είναι «Ή παίρνετε εσείς πρόσθετα μέτρα ή τα λαμβάνει και τα ανακοινώνει η Ε.Ε.». Στο μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ότι ακόμα κι αν ανακοινώσουμε επιπλέον μέτρα θα συνεχιστεί η πίεση, ώστε να προχωράμε σε διαρκείς αλλαγές και μετά τις 15 Μαρτίου, οπότε θα περάσουμε από το πρώτο τεστ.



Μπορεί μεγάλο μέρος της συζήτησης να επικεντρώνεται στον 14ο μισθό, όμως η κουβέντα έχει μάλλον συμβολικό χαρακτήρα. «Ο 14ος μισθός έχει ήδη ουσιαστικά χαθεί με τις περικοπές που έχουν γίνει στις μηνιαίες αποδοχές», ομολογεί κυβερνητικός παράγοντας. Μπορεί λοιπόν να μην ανακοινωθεί η μη καταβολή του 14ου μισθού, αλλά θεωρείται πιθανό να επιβληθεί περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων κατά 5%-7%, αφού οι Βρυξέλλες επιθυμούν η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει περισσότερο με μείωση δαπανών και λιγότερο με την αύξηση των εσόδων από τους φόρους. Αν γίνει αυτό, παρότι δεν θα ομολογείται, θα έχει χαθεί περίπου άλλος ένας μισθός.



Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση πάντως, και πιθανόν να ανακοινωθούν στις αρχές Μαρτίου, εστιάζονται κυρίως στην άνοδο των φορολογικών εσόδων μέσω της αύξησης του ΦΠΑ (υπέρ αυτού του μέτρου τάσσονται οι Γερμανοί, που έχουν ήδη εδώ και καιρό προχωρήσει σε τέτοια κίνηση), αύξηση στη φορολογία των καυσίμων (την οποία πρέπει ούτως ή άλλως να κάνουμε ώς το 2013 -τώρα πρέπει να τη μεταφέρουμε νωρίτερα), αύξηση του φόρου σε είδη πολυτελείας.



Η ισπανική ευκαιρία



Στον τομέα της μείωσης των δαπανών εντάσσεται η ασφυκτική πίεση για μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, αρχής γενομένης από τους συμβασιούχους.



Στην κυβέρνηση είναι βέβαιοι ότι η «ευρωπαϊκή μέγκενη» δεν πρόκειται να χαλαρώσει ακόμη και αν φανεί ότι πιάνουμε τους στόχους. Αλλωστε, οι αλλαγές που ζητούνται είναι σε πολλούς τομείς (εργασιακά, απελευθέρωση αγορών κ.λπ.) και εκτείνονται σε βάθος χρόνου.



Αυτό που πιστεύουν οικονομικοί παράγοντες ότι θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση είναι να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα η Ισπανία. «Τότε οι Βρυξέλλες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πολιτικές στήριξης για την ευρωζώνη, για να αποφύγουν μεγαλύτερα προβλήματα για το ευρώ», τονίζει ο συνομιλητής μας.



Ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στην Ε.Ε., ένα πρώτο τεστ για τη χώρα μας θα δοθεί τις επόμενες μέρες με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, με στόχο να συγκεντρωθούν 5 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο η προσφορά ήταν μεγάλη (έφθασε τα 25 δισ. για 8 δισ. ευρώ), όμως όσοι αγόρασαν είδαν την τιμή να πέφτει σε μόλις δυο μέρες κατά 3,5%. Ακόμη κι αν περάσουμε το τεστ, δεν πρόκειται να σταματήσουν οι πιέσεις, αφού τον Απρίλιο και τον Μάιο θα ξαναβγούμε για δανεικά.



Το βάρος της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα πέσει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού για την υλοποίηση των στόχων. Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε στο υπουργικό συμβούλιο προσπάθεια από όλους, αφού κάθε κίνηση βρίσκεται στο μικροσκόπιο της τριμελούς επιτροπής (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ) που θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.



Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα κινηθεί επικεντρώνοντας στον ΦΠΑ, ενώ οι υπουργοί έχουν αναλάβει το καθήκον να κάνουν περαιτέρω περικοπές στο χώρο ευθύνης τους, ειδικά σε τομείς στους οποίους υπήρξε σημαντική άνοδος των δαπανών μετά το 2004. Πότε θα ακούσουμε το «Εντάξει, αυτά τα μέτρα είναι αρκετά;». «Μόλις αρχίσαμε», επισημαίνει υπουργός και προσθέτει ότι μπήκαμε σε φάση αλλαγών που θα έχει μεγάλη διάρκεια και θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: