Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

33 δις ευρώ για την Ελλάδα

Τριάντα τρία δισεκατομμύρια είναι το ποσό που ενδέχεται να εισπράξει η Ελλάδα, μέσω δανείων, εάν οι 16 χώρες της ευρωζώνης καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που περνά η Αθήνα. Μέσα από τις διμερείς χθεσινές επαφές διαφαίνεται ότι το ποσό αυτό θα μπορεί να δανειοδοτηθεί από ευρωπαϊκές τράπεζες και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).




Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των 16 της ευρωζώνης σήμερα το απόγεμα -προ του Συμβουλίου Κορυφής- για τη λήψη απόφασης ή εάν, μέσω των διμερών επαφών, θα εκδοθεί μια ανακοίνωση που θα περιγράφει ποια λύση θα δοθεί στο πρόβλημα. Οι 16 της ευρωζώνης ανησυχούν, διότι χθες μεγάλος διεθνής οίκος υποβάθμισε και την Πορτογαλία και εάν δεν δοθεί στήριξη στην Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος της πρόκλησης αρνητικού ντόμινο, που θα πλήξει τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ.



Η Γερμανία, πάντως, επιμένει ότι βασική προϋπόθεση για τη λήψη απόφασης είναι η δέσμευση και των 16 κρατών της ευρωζώνης ότι θα υιοθετήσουν σκληρότερη δημοσιονομική πολιτική για το νοικοκύρεμα των οικονομιών. Μια θέση που σχετίζεται και με το περιεχόμενο των εθνικών προγραμμάτων σύγκλισης και αφορά και στην Κύπρο. Η Γερμανία, πάντως, επικαλείται συνταγματικό πρόβλημα (απαγορεύεται δανειοδότηση για χρεοκοπία), ώστε να μην εισπράξει η Ελλάδα βοήθεια από τις τράπεζές της. Επί τούτου, η νομική υπηρεσία της Επιτροπής υποστηρίζει ότι οι γερμανικές τράπεζες δεν κωλύονται νομικά, καθότι η δανειοδότηση δεν αφορά χρεοκοπία, αλλά οικονομική στήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: