Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Μόνη της και ανυποχώρητη κόντρα σε όλη την Ευρώπη

- Αναχωρεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός για Βρυξέλλες αλλά δεν αποκλείεται να φύγει και αύριο


- Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη ακόμα και για εμπλοκή του ΔΝΤ

- Θέτει όρους σκληρούς η Μέρκελ για βοήθεια στην Ελλάδα πάντα με την εμπλοκή του ΔΝΤ

- Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν συνεδρίαση της Ευρωζώνης για να πιέσουν τη Γερμανία

Πυρετός διαβουλεύσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για το θέμα της βοήθειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναχωρήσει ακόμα και την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες έτσι ώστε να έρθει σε επαφές με ευρωπαίους εταίρους. Σε έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης φαίνεται πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί οποιαδήποτε βοήθεια ακόμα και με την εμπλοκή του ΔΝΤ, αρκεί να λάβει πολιτική στήριξη στη Σύνοδο Κορυφής.



Ενδεικτικό του σκληρού παζαριού και του αναβρασμού σε όλη την Ευρώπη είναι ότι ενδεχομένως λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής να συνεδριάσει την Πέμπτη το πρωί η Ευρωζώνη.



Η Γερμανίδα καγκελάριος, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της, δείχνει ανυποχώρητη. Μιλώντας την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, επανέλαβε ότι στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση όσον αφορά στη βοήθεια της Ελλάδας.



Και συμπλήρωσε πως ακόμη κι αν η Ελλάδα δε μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, τότε -και υπό προϋποθέσεις- ενδέχεται να υπάρξει ένας κοινός μηχανισμός βοήθειας, στον οποίο θα εμπλέκονται τόσο η Ευρώπη όσο και το ΔΝΤ. Διαβάστε τους όρους που θέτει η Γερμανία για να βοηθήσει την Ελλάδα



Οι πιέσεις όμως προς τη Γερμανία, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, εντείνονται. Χαρακτηριστικό το κοινό ανακοινωθέν Γαλλίας-Ισπανίας, με τους Νικολά Σαρκοζί και Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ενώνουν τις δυνάμεις τους, ζητώντας έκτακτη σύνοδο του Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών πριν από τη Σύνοδο της Πέμπτης. «Πρέπει το Eurogroup να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει», τα λόγια του Ισπανού πρωθυπουργού.



Στο ίδιο μήκος με τους Σαρκοζί και Θαπατέρο και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, που σχεδιάζει τη σύγκληση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Για να γίνει βέβαια αυτό, θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της και η Άγκελα Μέρκελ.



Δεν είναι όμως μόνο Γαλλία και Ισπανία που υψώνουν ανάστημα στην αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας. Η Άγκελα Μέρκελ και η κυβέρνησή της έχουν δεχτεί επικρίσεις τόσο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόσο και από τις κυβερνήσεις της Αυστρίας και του Βελγίου, ενώ κατά του ενδεχόμενου προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ τάσσεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.



Την ίδια ώρα, υπό το βάρος των πιέσεων αυτών, οι Γερμανοί άρχισαν να δείχνουν τα πρώτα σημάδια κάμψης. Κανείς όμως δε μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτή η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης είναι ουσιαστική ή προσχηματική.



Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε πάντως, επανέλαβε το Βερολίνο θεωρεί ότι η θέσπιση ενός μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα θα υπονομεύσει τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. «Ως Ευρωπαίοι, είναι προφανές [...] ότι υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είναι ο Γερμανός υπουργός αλλά πρόσθεσε πως «είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στην εσπευσμένη δημιουργία ενός πιθανού μηχανισμού στήριξης της Αθήνας».



«Φοβάμαι ότι μάλλον αποδυναμώνουμε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου εάν παρουσιάσουμε τα χρήματα στη βιτρίνα, έτσι ώστε η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων να μην καθίσταται πλέον τόσο προφανής» εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο το φαινόμενο του ντόμινο είναι πιθανότερο να συμβεί αν υιοθετηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: