Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

100 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία......

Τριετές θα είναι πρόγραμμα στήριξης της Ιρλανδίας, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν και η βοήθεια θα έρθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.


Τουλάχιστον "100 δισεκατομμύρια ευρώ" θα είναι η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ιρλανδία μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οικονομικές υποθέσεις Ολι Ρέν του δήλωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ιρλανδίας θα έχει τριετή διάρκεια.



Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποδέχτηκαν το αίτημα χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ιρλανδία θεωρώντας ότι είναι "δικαιολογημένο" για "να προστατευθεί η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη".

"Οι υπουργοί χαιρετίζουν το αίτημα της ιρλανδικής κυβέρνησης για οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Οι υπουργοί συμφωνούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η βοήθεια στην Ιρλανδία είναι δικαιολογημένη για να προστατευθεί η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.



Από ευρωπαϊκής πλευράς η βοήθεια, που θα χορηγηθεί στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, "θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης", δηλαδή το "πακέτο" των δανείων ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγγυάται ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία αφορά τις χώρες της ευρωζώνης και παρέχει εγγυήσεις ύψους έως 440 δισεκατομμυρίων ευρώ.



Επίσης, η Βρετανία και η Σουηδία, δυο χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, ανέφεραν ότι είναι έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης δανείου στην Ιρλανδία.



Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα χορηγηθεί στο πλαίσιο ενός πολιτικού προγράμματος που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών και του ΔΝΤ.



Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κάουεν, ανακοίνωσε ότι η χώρα του κατέθεσε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χορήγηση διεθνούς βοήθειας και ότι οι Βρυξέλλες το έκαναν δεκτό.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος επιβεβαίωσε ότι η Ιρλανδία προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης και οι υπουργοί της Ευρωζώνης ενέκριναν το αίτημα." Η Ιρλανδία ζήτησε τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ( EFSF) και η Σλοβακία μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωζώνης την ενέκριναν. Ωστόσο η Σλοβακία διατύπωσε την ανησυχία της για τέτοιου είδους μηχανισμούς" δήλωσε ο Μίκλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: