Η εφιαλτική αυτή προτροπή είναι ο τίτλος έκθεσης του οίκου Citi, η οποία θεωρεί ως όνειρο απατηλό την πίστη της κυβέρνησης περί ανάκαμψης-ανάπτυξης από το 2012.
Την έκθεση υπογράφει ο αναλυτής του οίκου, Λάμπρος Παπαδόπουλος,που εκτιμά ότι,με δεδομένο πως η Ελλάδα είναι το μέλος της Ευρωζώνης με το μεγαλύτερο ρίσκο στο χρέος της, η πτώχευση δεν είναι απλώς μια ξεκάθαρη δυνατότητα, αλλά ένα γεγονός μεγάλης πιθανότητας, λόγω:
- του μεγέθους της απαιτούμενης προσαρμογής, που χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί το βάρος του δημόσιου χρέους
- του μεγέθους του βάρους των πληρωμών τόκων στο 8% του ΑΕΠ
- της έλλειψης μιας ισχυρής κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης στο μοίρασμα του βάρους, που μπορεί να έκανε διαχειρίσιμη την ακραία δημοσιονομική λιτότητα.
«Όλα αυτά καθιστούν απίθανο, κατά τη γνώμη μας, η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει μόνο το κόστος της προσαρμογής στους πολίτες της. Γι’ αυτό το λόγο περιμένουμε ότι οι πιστωτές της χώρας θα κληθούν να μοιραστούν το βάρος».
Σύμφωνα με την έκθεση το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας μας εξαρτάται από το βαθμό στήριξης από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης αλλά και από την έκβαση της συζήτησης για το μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων.
Ο ελληνικής καταγωγής αναλυτής θεωρεί δεδομένη την παράταση αποπληρωμής του δανείου μετά το 2013 και εξηγεί γιατί δεν γίνεται τώρα αυτή η συζήτηση : «Δεν πιστεύουμε ότι μια πτώχευση θα λάβει χώρα το 2011-2012, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα θελήσει να βγει εκτός ευρώ. Εκτιμούμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμφωνήσουν πιθανώς στην παράταση της διευκόλυνσης πέραν του 2013. Εντούτοις, είναι απρόθυμοι να ξεκινήσουν τώρα τέτοιες διαπραγματεύσεις, ώστε να διατηρήσουν την πίεση στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μειώσει το έλλειμμα.»
Σύμφωνα με την Citi, τα έσοδα είναι η μεγάλη απειλή εκτέλεσης του προυπολογισμού, αφού πριν αναθεωρηθούν οι στόχοι τα έσοδα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου έπρεπε να αυξηθούν κατά 30%, όταν στο δεκάμηνο αυξήθηκαν κατά μόλις 4%.
Μετά την αναθεώρηση των στόχων, τα έσοδα του τελευταίου διμήνου πρέπει να αυξηθούν όσο τους πρώτους δέκα μήνες!
Η έκθεση διαψεύδει επίσης τις δηλώσεις- προσδοκίες της κυβέρνησης για ανάκαμψη των σοβαρότερων δεικτών της ελληνικής οικονομίας από το 2012 αφού γράφει: "Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012, όπως προβλέπει η κυβέρνηση. Θεωρούμε αισιόδοξες τις προβλέψεις της κυβέρνησης για έλλειμμα 9,4% και χρέος 144% φέτος. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,4% το 2011 ή κάτω του 3% το 2014. Το χρέος μπορεί να φτάσει στο 165% του ΑΕΠ το 2013 ή κοντά στα 400 δισ. Ευρώ"
Ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά, ουδ' εγκαταλείψω τον παραστάτη αυτών, ότω αν στοιχίσω. Αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών. Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσοις αν παραδέξωμαι. Και ευηκοήσω των αεί κρινόντων, και τοις θεσμοίς τοις ιδρυμένοις πείσομαι, και ούστινας αν άλλους το πλήθος ιδρύσηται ομοφρόνως. Και αν τις αναιρεί τους θεσμούς ή μη πείθηται, ουκ επιτρέψω, αμυνώ δε και μόνος και μετά πολλών. Και ιερά τα πάτρια τιμήσω.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου