Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

«Βαφτίστηκε» το Σύμφωνο του Ευρώ σε “euro plus pact” – Πέρασε των Γερμανών για τον ESM

Η δανειοδοτική δυνατότητα του ESM θα είναι 500 δισ. ευρώ με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, ενώ η κεφαλαιακή του επάρκεια θα φτάνει συνολικά τα 700 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 80 δισ. ευρώ θα είναι τα ίδια κεφάλαια του Μηχανισμού που θα συνεισφέρουν τα μέλη της Ευρωζώνης σε πέντε ισόποσες δόσεις από τον Ιούλιο του 2013 , αντί για τρεις όπως ζήτησε χθες η Γερμανία και πέρασε τελικά στην διάρκεια της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Επιπλέον τα καταβλητέα κεφάλαια του Μηχανισμού και οι εγγυήσεις από τα μέλη της Ευρωζώνης θα ανέρχονται στα 620 δισ. ευρώ, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό από το έκτακτο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.




Για το «Σύμφωνο του Ευρώ» , ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε πως η ΕΕ αποφάσισε ένα συνολικό πακέτο μέτρων για τον ποιοτικό οικονομικό συντονισμό της Ευρώζωνης. Το όνομα αυτού 'euro plus pact'.



Ο Rompuy αναφέρθηκε σε δύο λόγους που δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα. Πρώτον, γιατί είναι αυτό που οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν περισσότερο: μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα και θα καταβάλλουν προσπάθειες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ε.Ε. Δεύτερον είναι ανοιχτό και σε άλλες χώρες.



Έξι χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης θα ενταχθούν στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», όπως ανακοίνωσε χθες μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Οι χώρες αυτές είναι η Δανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Λετονία, ενώ εκτός συμφώνου θα είναι η Σουηδία και η Βρετανία.



"Η πολιτική δέσμευση έρχεται μαζί με τα μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο για την βελτίωση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης: ένα ισχυρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως προς την δημοσιονομική εποπτεία, νέους κανόνες μακροικονομικής επίβλεψης και την εφαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής EU 2020", ανέφερε ο Ρομπάι. Παράλληλα επισήμανε την έναρξη του "Ευρωπαϊκού εξαμήνου" που έδωσε την αφορμή για προσανατολισμό και προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών και των μεταρρυθμιστικών σχεδίων του επόμενου έτους.



Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση οι «27» συμφώνησαν επί της ουσίας στην εφεξής αυστηρή επιτήρηση των οικονομιών τους από την ΕΕ, και την επικέντρωση της προσοχής τους όχι μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Προς τον σκοπό αυτό θέσπισαν -και μέσω του Συμφώνου για το ευρώ- ένα δεσμευτικό πλαίσιο υποχρεώσεων, αλλά και κυρώσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.



Ως προς τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των κρίσεων, οι «27» συμφώνησαν πως ο υπάρχων θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 440 δισ ευρώ, (έναντι 250 δισ σήμερα), και ότι ο μόνιμος που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 500 δισ ευρώ. Η κεφαλαιακή βάση του μόνιμου ευρωμηχανισμού θα είναι ύψους 80 δισ ευρώ, τα οποία, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλουν σε πέντε ισόποσες δόσεις, από το 2013 ως το 2017. Αν ωστόσο απαιτηθεί επιτάχυνση των συνεισφορών, τα κράτη μέλη συμφώνησαν πως θα ανταποκριθούν θετικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: