Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

F.T: “Οι αποσύρσεις καταθέσεων ενίσχυσαν τα προβλήματα χρηματοδότησης των τραπεζών”

της Νατάσας Καντζάβελου
Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησής τους για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως ένα επιπλέον μήνυμα ότι η χώρα αγωνίζεται να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας, η περαιτέρω μείωση του δανεισμού, η πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα ξενοδοχεία τουριστών και η πώληση των κερδοφόρων τραπεζικών δικτύων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι μεταξύ των μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ώθηση της εγχώριας ρευστότητας, σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, σύμφωνα με άρθρο της Financial Times.
Τα σχέδια, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ελληνική Κεντρική Τράπεζα και στη "τρόικα". Οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει σημαντικές περικοπές στο δανεισμό για να αντισταθμίσουν τη σταθερή εκροή καταθέσεων. Οι Έλληνες αποταμιευτές απέσυραν τις καταθέσεις που ανέρχονται σε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 - που ισοδυναμεί με περίπου 14% του συνόλου των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Οι αποσύρσεις ενίσχυσαν τα προβλήματα χρηματοδότησης των τραπεζών, με την αύξηση της εξάρτησής τους από την ΕΚΤ.
"Η διάβρωση είναι συνεχής σε ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 3 δισ. ευρώ το μήνα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ανησυχία των καταθετών για την οικονομική κατάσταση της χώρας", δήλωσε ανώνυμα μια εμπορική τράπεζα. Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι μια ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Lorenzo Bini Smaghi, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι μια τέτοια κίνηση «θα είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία ενός μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα». Ο Ben May, οικονομολόγος στην Capital Economics, δήλωσε την Παρασκευή: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι μόνο ένα θέμα χρόνου, πότε, και όχι αν η Ελλάδα θα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει. "
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ των κρατικών ομολόγων στα βιβλία τους. Η αναδιάρθρωση του χρέους που εμπλέκονται σε σημαντικό "κούρεμα" των ομολόγων θα μπορούσε να εξαφανίσει ένα μεγάλο μέρος της κεφαλαιακής τους βάσης, σύμφωνα με τους αναλυτές. "Θα δείτε μια ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος με τη βοήθεια του ΔΝΤ, και μια αναγκαστική ενοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών στο πλαίσιο ενός κράτους ομπρέλα που θα έθετε ο χρηματοπιστωτικός τομέας δύο δεκαετίες πριν », δήλωσε αναλυτής στην Αθήνα.
Παρά την κρίση, τέσσερις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα κεφάλαιά τους σχεδόν 4 δισ. ευρώ μέσω αυξήσεις κεφαλαίου και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που τους επέτρεψε μέχρι σήμερα να αντιστέκονται στην πίεση από το υπουργείο Οικονομικών για τις συγχωνεύσεις ή δημιουργία ισχυρότερων χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Η ρευστότητα της ΕΚΤ, τονίζεται στο άρθρο, είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες στην Ελλάδα επειδή δεν έχει κανονική πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Έχουν δανειστεί σχεδόν 90 δισ. ευρώ που χρησιμοποιούν κρατικά ομόλογα ως εγγύηση και έχουν αποκλειστεί από διατραπεζικές αγορές λόγω του πακέτου διάσωσης τον περασμένο Μάιο . Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαθέσει ένα νέο πακέτο των 30 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά θα αποδεσμεύσει τα χρηματικά ποσά μόνο μετά την έγκριση σχεδίων των τραπεζών για τη μείωση της έκθεσής τους στην ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιστρέψει σε ένα σύστημα δημοπρασίας αργότερα αυτό το έτος - υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Αλλά η ΕΚΤ ανησυχεί να μην επιφέρει περισσότερη νευρικότητα στην αγορά. Η ΕΚΤ πιστεύει επίσης ότι μια εθελοντική συμφωνία, για παράδειγμα για την επέκταση των προθεσμιών λήξης των ελληνικών ομολόγων, θα ήταν δύσκολο να οργανωθεί με μικρή ή καμία επιρροή στις οικονομικές και δημοσιονομικές δυσχέρειες στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: