Για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες σιωπής, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν δέχθηκε να συζητήσει το χαμηλότοκο δάνειο των 25 δισ. ευρώ από την Ρωσία και κατέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης, η Μόσχα επανέρχεται στο θέμα της διάσωσης της Ελλάδας και ζητά "άμεσα μέτρα από την ευρωζώνη".
Με δηλώσεις του πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, τόνισε ότι "Είναι απείρως προτιμότερο να σωθεί η Ελλάδα τώρα με το όποιο κόστος, παρά να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από την ελληνική χρεοκοπία για την Ισπανία και την Ιταλία".
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για την Ελλάδα, λέγοντας ότι "Αφού δεν δέχονται βοήθεια ας πάνε στο ΔΝΤ μήπως σωθούν" είχε δεχθεί τις επιπλήξεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βάσει της συμπεριφοράς Παπανδρέου, είχε δηλώσει ότι "Δεν πρέπει να μιλάμε για κράτη που βρίσκονται εκτός της ζώνης ενδιαφερόντων της Ρωσίας", σηματοδοτώντας την μεγάλη στροφή της Μόσχας σε βάρος της Αθήνας για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια της "νέας" Ρωσίας.
«Πρέπει η Ελλάδα να σωθεί», είπε ο Κούντριν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
«Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία θα αυξάνονταν δραστικά, τα επιτόκια για το χρέος της Ιταλίας και της Ισπανίας θα αυξάνονταν δραματικά και θα ήταν δυσκολότερο γι’ αυτές να εξυπηρετούν το χρέους τους. Είναι σαν ένα μέτωπο: αν σπάσει ένα μέτωπο, έστω και λίγο, αυτό εξασθενίζει ολόκληρη τη στρατιά κι επιτρέπει στον εχθρό να διεισδύσει», είπε ο Κούντριν.
Η στροφή ενδιαφερόντων του Α. Κούντριν έχει να κάνει σίγουρα με την αποσαφήνιση τις υποψηφιότητας και σίγουρης εκλογής του Β. Πούτιν (55% παίρνει στις δημοσκοπήσεις) τον ερχόμενο Μάρτιο.
Ο νυν υπουργός Οικονομικών είναι "θερμός" οπαδός του Β.Πούτιν, ενώ διαφωνεί με τον Ν. Μεντβέντεφ σε πολλά θέματα. Το παραπάνω αξίζει να προσεχθεί: Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει αυτό που σχεδόν όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές στην Μόσχα σημειώνουν: Ότι η εκλογή του Β. Πούτιν θα ξαναβάλει την Ελλάδα στην λίστα χωρών "υψηλού ενδιαφέροντος" της Ρωσίας.
Όπως σημείωνε καλά ενημερωμένος για τα ρωσικά πολιτικά πράγματα, Ρώσος επιχειρηματίας, "Η απομάκρυνση του Β. Πούτιν είχε πολλαπλά αρνητικές συνέπειες στος ελληνορωσικές σχέσεις. Ο Μεντβέντεφ δεχόταν αδιαμαρτύρητα τα κόλπα των αντιρώσων Ελλήνων πολιτικών και τον τοίχο που έστησαν οι Δυτικοί μεταξύ Μόσχας και Αθήνας. Ο Πούτιν ποτέ δεν θα το επέτρεπε αυτό και θα το διαπιστώσετε σύντομα σε όλα τα επίπεδα"...
Ο ίδιος ο Α.Κούντριν τόνισε επίσης ότι διαφωνεί με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ σε πολλά θέματα οικονομικής πολιτικής και σίγουρα θα αρνιόταν ενδεχόμενη πρόταση να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, ενώ τον κατηγόρησε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα του είναι ασαφής. Ο Κούντριν πρόσθεσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν πιο ενεργός στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου