Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Aξονας PKK-Iράν κατά της Τουρκίας;

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011 είχαμε αναφερθεί ως Ιστότοπος στην Κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και PJAK .Ο Τούρκος αρθρογράφος EMRE USLU σε άρθρο του στην εφημερίδα Todays Zaman αναφέρεται στην συνεχώς αυξανόμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και της Κουρδικής Οργάνωσης του PKK ενώ ταυτόχρονα η ένταση μεταξύ της Κουρδικής Οργάνωσης του PJAK -την οποία δεν την θεωρεί απλώς παρακλάδι του PKK αλλά ως το ίδιο το PKK- μειώνεται. Αναφερόμενος στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επισημαίνει έντεχνα ότι το PJAK(PKK) αποδέχθηκε όλες τις απαιτήσεις του Ιράν ενώ οι παραχωρήσεις του Ιράν είναι γενικές και αόριστες .

Την ώρα που ο τουρκικός στρατός θεωρείται ισχυρότερος από αυτού του Ιράν πώς η Τουρκία δεν μπόρεσε να επιτύχει τέτοιο αποτέλεσμα ενώ το Ιράν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εξανάγκασε το PJAK (PKK) σε συνθηκολόγηση;

Για τον αρθρογράφο δεν υφίσταται το ενδεχόμενο στρατιωτικής νίκης του Ιράν αλλά η κατάπαυση του πυρός είναι αποτέλεσμα πολιτικής νίκης του Ιράν καθώς φέρεται κατά τον ίδιο το PKK και το Ιράν φέρεται να έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της αγαστής συνεργασίας τους στον χώρο της Μέσης Ανατολής.

Η αναταραχή στην Συρία έφερε το Ιράν και το PKK πιο κοντά με στόχο την δημιουργία ενός κοινού άξονα ο οποίος θα επιτρέψει να ανοίξει ένας νέος διάδρομος μεταξύ του Ιράν και της Συρίας μέσω του Ιρακινού Κουρδιστάν. Στηρίζει την άποψη του αυτή σε ανάλυση του Yusuf Ziyad (http://www.firatnews) τον οποίο θεωρεί ως επίσημο στέλεχος του PKK και κατά συνέπεια η ανάλυση του πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν για την κατανόηση του πως αντιλαμβάνεται το ΡΚΚ τις πρόσφατες εξελίξεις

"Καθώς η Τουρκία κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση μονάδας έγκαιρης προειδοποίησης (ραντάρ) του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, το Ιράν απέτυχε να απαγκιστρώσει την Τουρκία από τη Δύση με συνέπεια την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή. Η απόφαση της Τουρκίας να υποστηρίξει τα αμερικανικά σχέδια στη Μέση Ανατολή διατάραξε σημαντικά τις σχέσεις του Ιράν με την Τουρκία.

Επειδή δεν υπάρχει γειτονικό κράτος με το οποίο το Ιράν θα μπορούσε να χτίσει μια συμμαχία, αποφάσισε να δημιουργήσει συμμαχίες με τους μη κρατικούς φορείς. Είναι ευρέως γνωστό το γεγονός ότι το Ιράν έχει συμμαχήσει με τις οργανώσεις η Χεζμπολάχ, Ανσάρ αλ-Sunnah, Χαμάς, κλπ.

Η Χαμάς φέρεται να βρίσκεται εκτός επιρροής του Ιράν (παλαιότερα δημοσιεύματα για την διακοπή της οικονομικής στήριξης της από το Ιράν λόγω της στάσης που τήρησε κατά τις αναταραχές στην Συρία) και να έχει προσεταιριστεί την Τουρκία Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Χαμάς, η οργάνωση κλείνει τα γραφεία της στη Δαμασκό.(Ο αρθρογράφος έντεχνα αποσιωπά την στάση της Χαμάς στην προσπάθεια του Παλαιστίνιου Ηγέτη Αμπάς για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967).

"Σε αυτό το στάδιο, η καλύτερη επιλογή για το Ιράν είναι να οικοδομηθεί μια συμμαχία μεταξύ των Κούρδων και των Σιιτών η οποία αυτόματα μεταφράζεται σε συμμαχία Ιράν-ΡΚΚ κάτι που είναι προς όφελος και των Κούρδων. Το μοντέλο του μετριοπαθούς ισλαμ – light islam- το οποίο προωθούν οι ΗΠΑ μέσω της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο έρχεται σε αντίθεση με το ιρανικό μοντέλο του Ισλάμ.

Η εξέλιξη της κατάστασης στην Συρία επιβάλλει στο Ιράν να προσεγγίσει τo Ιρακινό Κουρδιστάν το ταχύτερο δυνατόν καθώς μετά την πτώση Άσαντ αυτό θα είναι αδύνατον.Η προσπάθεια της Τουρκίας για ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία αποτελεί το αρχικό μέρος ενός σχεδίου καθώς η Τουρκία στοχεύει τα Ιρανικά και κουρδικά συμφέροντα στην περιοχή Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτή η διεθνής συνωμοσία εναντίον του Ιράν και της Συρίας είναι να χτιστεί μια συμμαχία με τους Κούρδους κάτι που θα προσφέρει στο Ιράν τον αναγκαίο χώρο ο οποίος θα εκτείνεται από τον Λίβανο ως το Αφγανιστάν

.Η κυβέρνηση της Περιφερειακής Διοίκησης του Ιρακινού Κουρδιστάν του Μασούντ Μπαρζανί θα είναι αντίθετη προς μια τέτοια συμμαχία, επειδή ο Μπαρζανί υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή. (Εντεχνα ο αρθρογράφος αποσιωπά τον στενό οικονομικό εναγκαλισμό της Τουρκίας με το Ιρακινό Κουρδιστάν αλλά και την στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ)

Ως εκ τούτου βασικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμμαχίας θα είναι το Ιράν και το ΡΚΚ. Δεδομένου του γεγονότος ότι το PKK ενεργοποιείται σε όλο το Κουρδιστάν (στην περιοχή του όρους Καντίλ η Περιφερειακή Διοίκηση του Ιρακινού Κουρδιστάν δεν είναι σε θέση αν ασκήσει τον παραμικρό έλεγχο) αυτόματα μια τέτοια συμφωνία θα σημάνει ότι όλο το Κουρδιστάν θα αποτελεί μέρος αυτής της συμμαχίας.

"Με μια τέτοια συμμαχία, το PKK ελπίζει να επιτύχει την περιφερειακή αναγνώριση από το Ιράν και ως προϋπόθεση μιας τέτοιας συμφωνίας, το Ιράν θα πρέπει να αναγνωρίσει την θέση των Κούρδων στην περιοχή." Κατά τον αρθρογράφο ως αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων η δραστηριότητα του PKK εντός της Τουρκίας με στόχο την αποσταθεροποίηση της θα αυξηθεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ιράν.


*Σύνηθες φαινόμενο αποτελεί για τον Τουρκικό τύπο μια είδηση να πλασάρεται πρώτα με την μορφή ανάλυσης κάποιου αρθρογράφου και κατόπιν να γίνεται άρθρο της εφημερίδας το οποίο να απηχεί την άποψη «κάποιων» Τούρκων αξιωματούχων

Δεν υπάρχουν σχόλια: