Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Reuters: Το Νοέμβριο η χρεοκοπία της Ελλάδας

Εδώ και δύο χρόνια η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει από την κρίση χρέους, δαπανώντας εκατοντάδες δισ. ευρώ και ατελείωτες συζήτησης του προβλήματος, χωρίς επιτυχία. «Οι επόμενες εβδομάδες ίσως αποδειχθούν άκρως σημαντικές», σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Από τώρα και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο –ευρωζώνης, Ευρωπαίων ηγετών και G20- πιθανότατα θα εξαναγκάσουν την επίλυση ενός από τα πιο πιεστικά ζητήματα τις αρχές.

Όπως τονίζει το Reuters, αν και δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις από Eurogroup και Ecofin, θα αποδειχθεί βασικής σημασίας ως προεργασία για τη στιγμή που και οι 17 χώρες του ευρώ θα έχουν επικυρώσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τον EFSF.

Παράλληλα με αυτές τις προσπάθειες, υπάρχουν και άλλες εργασίες που γίνονται στην Ελλάδα από την τρόικα, η οποία πρέπει να αποφασίσει στις επόμενες 2-3 εβδομάδες εάν η Αθήνα μπορεί να λάβει επιπλέον βοήθεια.

Την Κυριακή το ελληνικού υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπολείπεται των στόχων για το έλλειμμα ενώ αναμένει μεγαλύτερη ύφεση από ό,τι αρχικά ανέμενε.

«Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα είχε οδηγήσει την τρόικα να αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να απελευθερώσει την επόμενη δόση (που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Οκτωβρίου). Εάν τώρα αποφασίσει να μην δώσει τα λεφτά πιθανότατα θα οδηγήσει την Ελλάδα στο γκρεμό, επιταχύνοντας την χρεοκοπία για την οποία ούτε οι ευρωπαϊκές αρχές, ούτε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ούτε ο ιδιωτικός κλάδος στη Γαλλία και στη Γερμανία είναι έτοιμοι, για να μην αναφέρουμε την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία».

Ως αποτέλεσμα, επισημαίνει το Reuters, η δόση αναμένεται να εγκριθεί και η Ελλάδα να έχει οξυγόνο για μερικές εβδομάδες ακόμη. «Αλλά μετά από αυτό, μόλις εγκριθούν οι αλλαγές στον EFSF, μόλις ληφθεί η απόφαση για το πώς θα ενισχυθεί η ισχύς του ταμείου, και μόλις γίνει ξεκάθαρο ότι τα χρηματοοικονομικά της Ελλάδας είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν δικαιολογούν την καταβολή περαιτέρω δόσεων, η ώρα της κρίσης θα έχει φτάσει, και μπορεί να είναι ακόμη και το Νοέμβριο».

Μέχρι τότε, οι τράπεζες στη Γαλλία και στη Γερμανία, θα έχουν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία. Επίσης, θα έχει αλλάξει και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, με τον Ιταλό Mario Draghi να αναλαμβάνει στη θέση του Jean-Claude Trichet

Δεν υπάρχουν σχόλια: