Bρισκόμαστε στον "προθάλαμο" του μηχανισμού στήριξης που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου. Στις ημέρες που κύλησαν από τότε στάθηκε αδύνατο για την κυβέρνηση όχι μόνο να ανατρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές, αλλά και να αποτρέψει την επιδείνωσή του. Αυτές οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει έντονη φημολογία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, με προσωπικότητες στα κρίσιμα υπουργεία από όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά χωρίς την συμμετοχή της Ν.Δ. ως κόμματος.
Πριν από λίγο σε συμφωνία για τους όρους μια πιθανής έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έχει επιτευχθεί συμφωνία» δήλωσε η πηγή, η οποία είναι προσκείμενη στις συζητήσεις. Ερωτηθείσα για το επιτόκιο των δανείων που ενδεχομένως χορηγηθούν στην Ελλάδα, ανέφερε πως «πρόκειται για πιστό αντίγραφο των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». «Για δάνεια διάρκειας έως τρία έτη, είναι το επιτόκιο SDR συν 300 μονάδες βάσης συν 50 μονάδες βάσης για διαχειριστικά έξοδα», δήλωσε.
Σύμφωνα πάντα με πηγές της ΕΕ, το ύψος των δανείων που πιθανόν να διατεθούν καθώς και η διάρκειά τους θα προταθούν από την EKT και την Koμισιόν οι οποίες θα αναλύσουν το όποιο αίτημα της χώρας μας.
«Το ύψος και η λήξη εξαρτώνται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες» σημείωσε η πηγή, γνώστης των συζητήσεων που διεξάγονται σε επίπεδο υφυπουργών Οικονομικών της ΕΕ και κεντρικών τραπεζιτών για το θέμα.
«Η διαδικασία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δηλώσει ότι δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εξετάσουν ότι όντως ισχύει αυτό και θα πουν τι ποσό και τι διάρκεια χρειάζεται» πρόσθεσε. «Θα προτείνουν το ύψος, υποθέτω μετά από διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες, και στη συνέχεια θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup» κατέληξε.
Κάτω από τις 400 μ.β. το spread
Την ίδια ώρα, εν μέσω του κυκεώνα των συζητήσεων για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σημαντική πτώση σημειώνει τo πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund, υποχωρώντας κάτω από τις 400 μονάδες βάσης.
Στις 17:16 (ώρα Ελλάδος), το spread του ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν στις 392,2 μονάδες βάσης, περίπου 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία έκλεισε χθες.
Παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ διεμήνυσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα.
Εντωμεταξύ, τη στήριξή τους στην Ελλάδα υπογράμμισαν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.
Tι σημαίνουν όλα αυτά: Προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης δεν σημαίνει βέβαια χρεωκοπία. Σημαίνει οτι εκτιμήθηκε πως είναι προτιμότερο να γίνει χρήση του μηχανισμού παρά να πάμε σε μεγάλο δανειακό πακέτο με επιτόκιο 8 και 9%. Πάντως φήμες έφεραν αυστραλέζικο fund να προσφέρει 25 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο.
Ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά, ουδ' εγκαταλείψω τον παραστάτη αυτών, ότω αν στοιχίσω. Αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών. Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσοις αν παραδέξωμαι. Και ευηκοήσω των αεί κρινόντων, και τοις θεσμοίς τοις ιδρυμένοις πείσομαι, και ούστινας αν άλλους το πλήθος ιδρύσηται ομοφρόνως. Και αν τις αναιρεί τους θεσμούς ή μη πείθηται, ουκ επιτρέψω, αμυνώ δε και μόνος και μετά πολλών. Και ιερά τα πάτρια τιμήσω.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου