Σε δυσθεώρητα ύψη σκαρφάλωσε σήμερα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, ξεπερνώντας τις 1.000 μονάδες βάσης για πρώτη φορά στην ιστορία. Σύμφωνα με το Reuters, το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds αναρριχήθηκε μέχρι τις 1.012 μονάδες βάσης από 690 μονάδες βάσης που έκλεισε την Τρίτη. Πάμε full για αίτηση αναδιάρθρωσης χρέους...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tο defencenet.gr έχει σημειώσει εδώ και αρκετές ημέρες ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του οικονομικού πολέμου έχουν ξεπεράσει τους όποιους μηχανισμούς στήριξης και κάθε λύση που λαμβάνεται απλώς είναι "ασπιρίνη".
Έτσι και τώρα ο περίφημος "μηχανισμός στήριξης" ακούγεται σαν ένα ημίμετρο που μόνο θα "μπαλώσει" μερκές τρύπες - αν και εφ'όσον ενεργοποιηθεί ποτέ. Ρεαλιστκά αυτή την στιγμή το μοναδικό "εργαλείο" που έχει η Ελλάδα είναι η αίτηση αναδιάρθρωσης του χρέους της. "Πυρηνικό όπλο" με εκατέρωθεων απώλειες, αλλά απαραίτητο...
Μία "τεχνητή", όχι πραγματική, "πτώχευση" η οποία θα τιμωρήσει αυτούς που μας έχουν δανείσει και ποντάρουν την χρεοκοπία μας και όλους αυτούς που αρνήθηκαν να μας στηρίξουν εντός της ευρωζώνης. Και λέμε «θα τιμωρήσει» γιατί θα είναι ένα αποφασιστικό κτύπημα στο ευρώ και βέβαια θα έχει και συνέχεια με την Πορτογαλία και τέλος τον μεγάλο στόχο των κερδοσκόπων την Ισπανία. Το ερώτημα που κυριαρχεί αυτή την στιγμή στις αγορές είναι «Αφού δεν κατάφεραν να στηρίξουν την Ελλάδα πως θα καταφέρουν να στηρίξουν την Ισπανία;»
Πρακτικά συζητείται και έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι πάμε σε μία αναδιάρθρωση του χρέους μας με ποσοστό αποπληρωμής 70-80% του χρέους των 296 δισ. ευρώ και βέβαια επέκταση του χρόνου πληρωμής. Είναι πρακτικώς αδύνατον να αποπληρωθούν 150 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων μέσα σε μία τριετία.
Δημοσίευμα των βρετανικών Times εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. «Με τη βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κάτω από αυτή της Ισλανδίας, του Καζακστάν και της Ουγγαρίας, μία διαπραγμάτευση αναδιάρθρωσης του χρέους της μοιάζει πλέον αναπόφευκτη, ό,τι κι αν λέει η Κομισιόν», τονίζει, προσθέτοντας ότι ούτε η αύξηση της συμβολής του ΔΝΤ στο πακέτο στήριξης θα είναι αρκετή.
Bέβαια από τις Βρυξέλλες εξακολουθούν να λένε το αντίθετο: «Η αναδιάρθρωση χρέους σε μια χώρα μέλος της ευρωζώνης δεν αποτελεί επιλογή και δεν περιλαμβάνεται στις συνομιλίες στην Αθήνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ σε συνέντευξη Τύπου.
Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών, πρόσθεσε. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι όλες οι πλευρές είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης.
Λίγο αργότερα, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ για το ακριβές ύψος του δανείου.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος ο οποίος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ανακοίνωσε τη σύγκληση συνόδου των χωρών της Ευρωζώνης για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα την 10η Μαΐου.
Σύμφωνα με την Standard & Poor's, ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα φέρει ζημίες έως 200 δισ. ευρώ στους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, σε περίπτωση αδυναμίας της Ελλάδας να εξοφλήσει τα χρέη της (έχει ομόλογα αξίας περίπου 296 δισ. ευρώ που εκκρεμούν, σύμφωνα με το Bloomberg), οι ομολογιούχοι θα ανακτήσουν το 30-50% των χρημάτων τους. Αυτό είναι μία απειλή, ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός μας με έξυπνη διαχείρηση. Υπάρχει τέτοια;
Φυσικά από το ΔΝΤ, τα απάνθρωπα οικονομικά μέτρα του και τις ακραίες οικονομικές πολιτικές, απλώς «δεν γλυτώνουμε», αλλά τουλάχιστον θα ξέρουμε ότι χρωστάμε λιγότερα και θα έχουμε μία καλή βάση. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν γίνεται αλλιώς. Η Ελλάδα δανείζεται ετησίως 60 δισ. ευρώ κυρίως για να αποπληρώσει αυτά που χρωστάει. Όλοι συμφωνούν ότι αυτό το ποσό πρέπει να πέσει στο μισό. Η εσωτερική αγορά είναι βαριά τραυματισμένη και θα κτυπηθεί ακόμα χειρότερα, έτσι ώστε να μπορέσει να αυξήσει το ΑΕΠ για να μειώσει το χρέος. Η διαγραφή του χρέους είναι μονόδρομος.
Η αίτηση αναδιάρθρωσης είναι ένα "πυρηνικό όπλο", το οποίο το ρίχνεις όταν έχει καταρρεύσει το "μέτωπο" και σίγουρα θα έχουν και οι φίλιες δυνάμεις απώλειες, αλά εμποδίζει την επέλαση στο εσωτερικό της χώρας.
Σήμερα εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με το spread στον 10ετή τίτλο να «πετά» μέχρι τις 945 μονάδες, νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωζώνη να διευρύνει τον μηχανισμό στήριξης, πέρα από την Ελλάδα, καθώς η επιθετική υποβάθμιση από την S&P ανεβάζει το κόστος δανεισμού σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009, το spread ήταν στις 140 μονάδες. Αυτό και μόνο αναδεικνύει μεγάλες ευθύνες για την διαχείριση της κρίσης από τη νυν κυβέρνηση. Το επιτόκιο του 10ετούς τίτλους ανέρχεται στο 10,82%, ενώ άνοιξε στο 9,68%.
Στο περισσότερο ευματάβλητο 2ετές ομόλογο, το επιτόκιο έχει «πετάξει» στο 18,50% (+1,84% σε σχέση με το άνοιγμα).
Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έχει εκτοξευθεί στις 846 μονάδες.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων, οι παραπάνω τιμές δεν είναι καν ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί, καθώς ουσιαστικά η ΗΔΑΤ δεν λειτουργεί (τεράστια διαφορά τιμών αγοράς-πώλησης, ανυπαρξία ζήτησης, τιμές για ελάχιστους τίτλους κ.ά.).
Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην περιφέρεια της Ευρώπης, (η S&P υποβάθμισε εκτός από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οδηγώντας στα ύψη τα αντίστοιχα επιτόκια) εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωζώνη να διευρύνει τον μηχανισμό στήριξης, πέρα από την Ελλάδα.
Το spread του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου είναι 269 μονάδες (υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη) και του ισπανικού 111. Το πορτογαλικό CDS βρίσκεται στις 396 μονάδες.
Ο κίνδυνος είναι ότι η κρίση που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες στη χώρα μας θα εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα, καθώς ενώ η Ελλάδα περιμένει ακόμα τα χρήματα της ευρω-στήριξης δεν υπάρχει καμία πρόνοια για αντίστοιχη βοήθεια σε άλλη χώρα της ευρωζώνης, εφόσον την χρειαστεί.
«Οι πολιτικοί πρέπει να προλάβουν τις εξελίξεις. Δεν είναι, πλέον ένα πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, αλλά το σύνολο του ευρώ», λένε αναλυτές στο Bloomberg.
«Όσο δεν υπάρχει ελληνική λύση, θα υπάρχουν σπροβλήματα με τις άλλες περιφερειακές οικονομίες», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ζιλ Μεκ. «Κάθε εβδομάδα νομίζουμε ότι η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει και μετά τα πράγματα γίνονται χειρότερα», προσθέτει.
Την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, Ζακ Καϊλού. Αν και η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα απευθείας από τις κυβερνήσεις, μπορεί να το κάνει στη δευτερογενή αγορά.
«Θα στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι η ΕΚΤ είναι σίγουρη ότι τα κράτη-μέλη δεν θα χρεοκοπήσουν. Είναι ένα δυνατό σοκ εμπιστοσύνης», υπογράμμισε.
Ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά, ουδ' εγκαταλείψω τον παραστάτη αυτών, ότω αν στοιχίσω. Αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών. Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσοις αν παραδέξωμαι. Και ευηκοήσω των αεί κρινόντων, και τοις θεσμοίς τοις ιδρυμένοις πείσομαι, και ούστινας αν άλλους το πλήθος ιδρύσηται ομοφρόνως. Και αν τις αναιρεί τους θεσμούς ή μη πείθηται, ουκ επιτρέψω, αμυνώ δε και μόνος και μετά πολλών. Και ιερά τα πάτρια τιμήσω.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου