Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Δέκα χρόνια θα κρατήσει η κατοχή του ΔΝΤ - Ως "ξενιστής" θα "ρουφήξει" την ενέργεια της χώρας

Δέκα χρόνια θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ η Ελλάδα, γράφει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο πηγές εντός του διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με το περιοδικό, «το ΔΝΤ ετοιμάζεται να παραμείνει δέκα χρόνια στην Ελλάδα μέχρι να υλοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να αποδώσουν τους καρπούς τους».


Φυσικά το Spiegel «κομίζει γλαύκα εις Αθήνας»: Όλοι ξέρουν ότι το ΔΝΤ «ήρθε για να μείνει» ή καλύτερα το έφεραν για να μείνει.



Ως εισπρακτικός μηχανισμός δεν μπορεί να πάρει πίσω τα δάνεια ύψους 296 δισ. ευρώ μέσα σε μία τριετία, ούτε φυσικά να εξασφαλίσει την επιστροφή των 120-140 δισ. που θα συμφωνηθούν αύριο. Βέβαια δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τα πάρει αυτά τα ποσά, όσο καιρό και να παραμείνει. Αλλά θα πάρει όσα μπορεί, θα αφαιμάξει την χώρα μέχρι του σημείου που να πέσει σε κώμα και μετά θα αποχωρήσει αφού βεβαιωθεί ότι δεν μπορεί να πάρει τίποτα άλλο.



Θα αφήσει πίσω του μία ολική οικονομική καταστροφή. Το ΔΝΤ, λειτουργεί ως «ξενιστής» στο σώμα της Ελλάδας. Ένας ξένος οργανισμός ο οποίος «ρουφά» την ενέργεια του σώματος στο οποίο έχει προσκολληθεί και μετά το αφήνει μισοπεθαμένο. Οσο μένει ή όσο το αφήνουν να μένει.



Μόνο η ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας πέρα από τις σημερινές, θα μπορουσε να διασώσει την κατάσταση, όπως συνέβη στην Τουρκία με τον Ταγιπ Ερντογάν μετά την έλευση του ΔΝΤ το 2000, αλλά και στην Αργεντινή. Οι σημερινές ηγεσίες είναι συμβιβασμένες με το ΔΝΤ. Όλες...



Στο μεταξύ σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης εννέα ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε πως προχωρά η Moody's Investors Service, επικαλούμενη τη μειωμένη χρηματοοικονομική τους ισχύ και τις περαιτέρω πιέσεις που αναμένεται να δεχθούν εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στη χώρα.



Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τράπεζες: Εθνική Τράπεζα, Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Emporiki Bank, ATEbank, Geniki, Marfin Egnatia και Attica Bank.



Στην ανακοίνωσή του, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι υποβαθμίσεις αφορούν στην αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής ισχύος (BFSR) καθώς και στις αξιολογήσεις των καταθέσεων και χορηγήσεων των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: