Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Εναλλακτική προσφορά S-300 στην Τουρκία


Σύμφωνα με το Ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, το οποίο επικαλλείται δηλώσεις του επικεφαλής του κρατικού οργανισμού εξαγωγών Rosboronexport, η Ρωσία θα προσφέρει το σύστημα S-300 PMU-2 στην Τουρκία στα πλαίσια του διαγωνισμού για την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληενκούς, Τ-LORAMIDS. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην εξαγωγή του συστήματος S-400, το οποίο δεν πρόκειται να εξαχθεί πριν αναπτυχθεί στο σύνολο του ο αντικαταστάστης του, S-500. Οι κύριες αντιδράσεις προέρχονται από στρατιωτικούς κύκλους καθώς εκφράζεται ανησυχία διαρροής απόρρητων χαρακτηριστικών του συστήματος και απ' ότι φαίνεται δεν κατέστη δυνατό να καμφθούν.




Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το πάγωμα των Ελληνορωσικών σχέσεων και ακολουθεί την ακύρωση του προγράμματος του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αν και με υπαιτιότητα της Βουλγαρικής κυβέρνησης, αλλά και την απροθυμία των Ελληνικών κυβερνήσεων να ολοκληρώσουν τη διακρατική συμφωνία για τα ΤΟΜΑ BMP-3. Στο γεωστρατηγικό επίπεδο η χώρα μας υποβαθμίζεται χάνοντας τα ερείσματα της λόγω της ανακόλυθης πολιτικής που εφαρμόζει.



H καρδιά μιας πυροβολαρχίας S-300PMU-1 είναι ο Σταθμός Εμπλοκής, που στον ίδιο κλωβό περιλαμβάνει και το ραντάρ ιχνηλάτησης 30N6E1. O σταθμός εμπλοκής μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα 6 στόχους με δύο βλήματα για κάθε έναν από αυτούς. H κάθε πυροβολαρχία περιλαμβάνει συνήθως 12 τετραπλούς εκτοξευτές 5P8STE ή 5R8SSE, ενώ το βλήμα που χρησιμοποιείται είναι το 48N6E. Πρόκειται για βλήμα ενός σταδίου με βάρος 1,8 τόνους, μήκος 7,9 μέτρα και θραυσματική γόμωση βάρους 143 κιλών με πυροσωλήνα προσέγγισης. Παρέχει μέγιστη εμβέλεια 150 χιλιομέτρων, ύψος εμπλοκής 10 μ. έως 25 km και εμβέλεια εναντίον βαλλιστικών πυραύλων 40 χιλιόμετρα. Τέλος, το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 8 Mach!



H εκτόξευση των βλημάτων γίνεται κάθετα μειώνοντας έτσι το χρόνο αντίδρασης και αφού φθάσουν σε ύψος 25 μέτρων εκτρέπονται στην πορεία προς το στόχο με τη βοήθεια των πτερυγιών εξόδου του κινητήρα. H μέγιστη ταχύτητα του βλήματος αναπτύσσεται σε χρόνο 12'' και το 48N6E μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς φόρτισης 20 g. O ρυθμός βολής του εκτοξευτή φθάνει το 1 βλήμα ανά 3 sec και ο χρόνος ανάπτυξης του συστήματος περιορίζεται σε 5 λεπτά, με τον χρόνο αντίδρασης να δθάνει τα 5-10''. O σταθμός 54K6E μπορεί να παρακολουθεί 100 ίχνη και το ραντάρ έρευνας 64N6E είναι 3D με κεραία διάταξης φάσης που λειτουργεί στην μπάντα συχνοτήτων F προσφέροντας μέγιστη εμβέλεια 300 χιλιομέτρων.



Η ανάπτυξη του συστήματος S-300PMU-2 FAVORIT ξεκίνησε μετά τον Πόλεμο του Κόλπου. Στόχος ήταν η βελτίωση των αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων του συστήματος S-300PMU-1, που ήταν κυρίως προσανατολισμένο στην αντιαεροπορική άμυνα. Την ανάπτυξη του συστήματος ανέλαβε η εταιρία Almaz TsKB σε συνεργασία με τη Fakel MKB, η οποία ανέλαβε την εξέλιξη του νέου βλήματος.
Εξωτερικά οι δύο εκδόσεις των S-300 είναι πανομοιότυπες, όμως στην ουσία οι διαφορές τους είναι σημαντικές. Η σπουδαιότερη από αυτές είναι η υιοθέτηση του βελτιωμένου βλήματος 48Ν6Ε2, ενώ το σύστημα διατηρεί τη δυνατότητα εκτόξευσης και των παλαιότερων βλημάτων 48Ν6Ε. Το νέο βλήμα φέρει νέα γόμωση βάρους 180 έναντι 143 κιλών και περιέχει βαρύτερα θραύσματα για την καλύτερη αντιμετώπιση των βαλλιστικών βλημάτων. Παράλληλα, προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις, όπως εμβέλεια αντιμετώπισης αεροδυναμικών στόχων από 3 έως 200 χλμ. (έως 150 χλμ. PMU-1), ύψος εμπλοκής 10 μ. έως 27 χλμ. (έως 25 χλμ. PMU-1), ενώ σύμφωνα με κάποιες πηγές αυξάνεται η ταχύτητα του βλήματος σε 2.000 m/s (6,3 mach). Τέλος, αυξάνεται η δυνατότητα αντιμετώπισης στόχων ταχύτητας από 2.700 m/s (PMU-1) σε 3.000 m/s (περίπου 9,5 mach), ενώ διατηρείται η δυνατότητα εμπλοκής έξι στόχων με δύο βλήματα.




Η τυπική σύνθεση ενός ολοκληρωμένου συστήματος S-300PMU-2 περιλαμβάνει έως και έξι πυροβολαρχίες 90Ζh6Ε2, που με τη σειρά έχουν μία ανάλογη σύνθεση με τις συστοιχίες του S-300PMU-1 (δηλαδή ραντάρ Χ ζώνης 8-12 GHz και 8-12 εκτοξευτές 5Ρ85SE/5P85TE). Στις βελτιώσεις του νέου συστήματος περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα αποθήκευσης των βλημάτων για μεγαλύτερη χρονική περίοδο και η παραμονή του συστήματος σε κατάσταση συναγερμού επί δύο ημέρες ή για μεγαλύτερο διάστημα. Τέλος, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία όλα τα συστήματα επιπέδου S-300PMU-1 μπορούν να αναβαθμιστούν στο επίπεδο PMU-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: