Ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά, ουδ' εγκαταλείψω τον παραστάτη αυτών, ότω αν στοιχίσω. Αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών. Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσοις αν παραδέξωμαι. Και ευηκοήσω των αεί κρινόντων, και τοις θεσμοίς τοις ιδρυμένοις πείσομαι, και ούστινας αν άλλους το πλήθος ιδρύσηται ομοφρόνως. Και αν τις αναιρεί τους θεσμούς ή μη πείθηται, ουκ επιτρέψω, αμυνώ δε και μόνος και μετά πολλών. Και ιερά τα πάτρια τιμήσω.
Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010
Υπογράφηκε η συμφωνία για την εταιρεία του South Stream - Απών ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας
Yπογράφηκε σήμερα στην Μόσχα η συμφωνία για τη σύσταση της ελληνο-ρωσικής μεικτής εταιρείας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Gazprom, που θα διαχειριστεί τον ελληνικό κλάδο του South Stream, αυτόν δηλαδή που θα μεταφέρει αέριο από την Τουρκία και την Βουλγαρία προς την Ιταλία μέσω της Ελλάδας. Αρχικά, για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς επρόκειτο να υπογράψει η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, που δεν ταξίδεψε στην ρωσική πρωτεύουσα γιατί απουσίαζε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθεί.
Οπωσδήποτε το γεγονός ότι σε μια τέτοια προγραμματισμένη εξέλιξη απουσίαζε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι θετικό για την όλη εξέλιξη. Υπάρχει η πιθανότητα να συναντηθούν εντός του Ιουνίου στην Αθήνα, όπου και θα γίνει η πράξη ίδρυσης της εταιρείας.
Πάντως η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir I. Chkhikvishivili, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα υλοποίησης της συμφωνίας. Παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σημερινή υπογραφή του καταστατικού για την εταιρία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και αναφέρθηκαν στη σημασία υλοποίησης του έργου του στα προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια.
Στην Μόσχα η ρωσική πλευρά επανέλαβε ότι «Η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να είναι μια από τις προτεραιότητες της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, στη ΝΑ Ευρώπη». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αφορμή την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της 7ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, το οποίο σε συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρεται σε ενεργειακά ζητήματα.
Επί της ουσίας δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος στα ενεργειακά θέματα μεταξύ των δύο χωρών με εξαίρεση της υποβαθμισμένη από ρωσικής πλευράς υπογραφή της σύστασης της κοινής ελληνορωσικής συμφωνίας. Η Μόσχα φαίνεται πως πλέον παίζει «σκληρά» το παιχνίδι έναντι της Αθήνας. Και όπως έλεγε στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα: «Ακόμα περιμένουμε την απάντηση για το BMP-3HEL»…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου